Carin Hjulström, nu på P4 Extra– Mölndal är mitt hem

0
1445

Carina Hjulström

Journalisten, författaren och nyblivna programledaren för P4 Extra, Carin Hjulström, har sina rötter i Örgryte, men bor sedan tjugofem år tillbaka i Mölndal. Här berättar hon om sin kommande roman, varför Mölndal klår Göteborg och det enda som skulle få henne att flytta.

För två år sedan gavs Carin Hjulströms senaste och hyllade bok ”Kajsas resa” ut. Och nu är det dags för nästa. TV- och radioprofilen är mitt i bearbetningsprocessen av sin kommande och fjärde roman, ”Irene Panik”, som ges ut lagom till Bokmässan i september.

– Det är alltid lika roligt att skriva, att vara mitt i det arbetet. Boken är en slags modern, sanslös och dråplig nutidsroman om en 48-årig kvinna som rymmer hemifrån. En fiktiv

Carina Hjulström,historia med mycket humor där jag tagit ut svängarna rejält. Förhoppningsvis tycker läsarna om den lika mycket som jag själv gör.

Sina tidigare romaner har Carin Hjulström mestadels skrivit på ett kontor på det lokala Friskis och Svettis-gymmet i Mölndal. Men på senare tid är det hemma i huset vid Rådasjön, några kilometer från centrala Mölndal, hon skriver sina böcker.
– Det funkar jättebra att jobba hemifrån. Framförallt för att jag och familjen trivs så bra här. Carin växte som sagt upp i Örgryte, i vad hon beskriver som en ganska endimensionell och segregerad miljö. Betydligt bättre tycker hon att Mölndal är. – Här finns det folk av alla sorter och olika samhällsklasser. Tycker att det skapar ett mer öppet och tillåtande klimat. Det gillar jag. Inte minst kände vi att det var viktigt för barnen att inte växa upp i endimensionell miljö.
– Här är det inte heller jättestor omflyttning. De som hittar ett trevligt boende stannar kvar. På så sätt lär man känna sina grannar och människorna på gatan. Det är väl ett kvitto om något på ett välmående bostadsområde. Gränsposterad mellan Göteborg och Mölndal, beskriver hon skämtsamt sitt boende. En villa med utsikt mot Rådasjön, idylliskt nära strand och brygga, som hon och dåvarande maken Stefan Livh sprang på för exakt 25 år sedan.
Här bor hon idag med sina två barn och hund. – Det är nästan lite pinsamt att jag har bott här så länge. Vissa undrar ju hur sjutton man kan bo på samma ställe så många år, och menar att man borde flytta för utvecklingens skull.
Men ute vid havet känns det för långt till stan, och i Göteborgs centrum känner jag mig lite instängd. – Under några år bodde jag på Viktoriagatan och Friggagatan i centrala Göteborg, men hästtjejen och orienteraren i mig saknade närheten till naturen. Det har jag idag så det räcker och blir över, säger Carin och skrattar.

Mer eller mindre varje dag är hon ute i promenadspåret eller i skogen, allt som oftast vid Rådasjön, i sällskap med familjens hund. Men Mölndal bjuder på fler smultronställen än så, inte minst kring sjöarna. – Jag väljer promenadstråk efter väder. Är det soligt kan det nästan vara för mycket folk i Gunnebo. Längs Bohusleden finns många fina platser. En riktig pärla och oas är klipporna vid Norra Långvattnet. Det är lite som en fjällsjö. Stillsamt och perfekt för kontemplation.

Den fulaste platsen då?
– Oj, svårt att säga någon speciell plats. Men motorvägen genom Mölndal är väl inte jättekul, säger Carin som trots att hon har bil, ofta är på språng och är mycket i centrala Göteborg, ändå mestadels åker kollektivt. – Förr var det krångligt. Nu är det oslagbart. Jag kan ta buss 753 raka vägen in till Heden. Tar inte mer än 10 minuter. Du har bott halva ditt liv, 25 år, i Mölndal. Vad tror du egentligen har gjort att du stannat så länge? – Delvis handlar det om att familjen blev större och vi, så att säga, växte i huset. Men framförallt beror det på att jag och barnen trivs så bra här. Det är svårt att byta bort något som man verkligen gillar. Alltså huset, det korta avståndet till Göteborg och närheten till naturen.

Blir det ytterligare 25 år?
– Det vet man aldrig, säger Carin med ett leende. Mina barn är 22 respektive 20 år och börjar fundera på att flytta hemifrån. Det förändrar så klart situationen lite. Men det är tur att de är så förståndiga och vill bo vid gränsen mellan Göteborg och Mölndal. Min dotter funderar på Krokslätt. Nära stan, kommunikationer, hemmet och naturen. – Men det ska mycket till för att jag ska lämna huset. Det vore väl i så fall en lägenhet i Palma, säger Carin och skrattar.