EN AV VÄRLDENS BÄSTA DREJARE FINNS NUMERA I KRISTINEHAMN

0
275
EN AV VÄRLDENS BÄSTA DREJARE

EN AV VÄRLDENS BÄSTA DREJAREKeramikern Annbritt Schmützer och hennes man Björn flyttade till Kristine hamn från Nora för två år sedan. Nu är deras krukmakeri och café ett välkänt inslag i stadsbilden.

Med ån på ena sidan och det anrika gamla Stadshotellet på andra sidan, ligger en röd huslänga av trä med stora skyltfönster. Huset är från 1800-talet och har inrymt olika butikslokaler genom åren. Nu är det krukmakeriet Hemjord med butik och café som huserar där. Lokalerna dignar av Annbritt Schmützers keramiska arbeten av olika slag. Mycket muggar (till exempel de som man dricker choklad ur på caféet), bägare, ljusstakar, lampor, fat och skulpturer med ibland absurda former och utseenden.

– Vi kommer från Örebro från början, berättar Annbritt Schmützer, som är självlärd krukmakare och började sin bana redan som fjortonåring. Vi hade krukmakeri och caféverksamhet i Nora i många år, men tyckte att det började bli ganska dött där. Så flyttade vi till Kristinehamn för drygt två år sedan och det är en enorm skillnad på företagsklimat och respons här.

Vad är skillnaden?
– Så otroligt positiva människor här och med ett sådant go, och kommunen har ställt upp helhjärtat. När jag ringde och frågade om det fanns några lämpliga lokaler så fick vi åka runt och titta på hur mycket som helst. Vi blev verkligen glatt överraskade.
Annbritt Schmützer firar fyrtio år som krukmakare och har under åren kammat hem ett antal mästerskapstitlar i drejning, och en gång kom hon trea i VM i italienska Faenza.

EN AV VÄRLDENS BÄSTA DREJARE Annbritt SchmützerHur tävlar man i drejning?
– Det ska vara så högt och brett som möjligt med en viss mängd lera, och på tid förstås. Utan att objektet ramlar.
Annbritt Schmützer visar bilder ur ett album hur hon en gång gjorde ”årets kupp” i Nora. Kungen och Drottningen var på Eriksgata och gick förbi hennes krukmakeri med kommunpampar och säkerhetsvakter. Ann britt hade drejat en kungakrona som hon klev ut och överlämnade precis när kungaparet skulle passera krukmakeriet. Det ingick naturligtvis inte i besöksschemat, men blev mycket uppskattat av kungaparet som stannade upp. Och mycket skriverier blev det i pressen. Du är bra på PR?
– Man måste synas som småföretagare, säger Annbritt. Jag syns bland annat på Facebook, och jag bloggar och visar filmer från min verksamhet på YouTube. Men rik på den här verksamheten blir man inte. I anslutning till butiken driver Björn caféet som specialiserat sig på olika téer, kaffesorter och även choklad. Fotografen och jag beställer varsin kopp choklad innan vi går.
– Det här är en blandning av peruanska vildbönor och kongolesiska bönor som ger en aning fruktig smak, säger Björn. Och chokladmuggarna är förstås formade på Annbritts drejskiva.

Foto John Persson