FOLKHÖGSKOLAN – EN AV SVERIGES STÖRSTA

0
126
Härnösand - FOLKHÖGSKOLAN – EN AV SVERIGES STÖRSTA

Utbildningsstaden lever vidare

Härnösand är Västernorrlands äldsta stad och blev ett lärdomssäte redan på 1600-talet med Norrlands första gymnasium. Tack vare den populära folkhögskolan förblir den anrika lärdoms- och residensstaden en aktiv studentstad.

Härnösand - FOLKHÖGSKOLAN – EN AV SVERIGES STÖRSTAVi tar årligen emot 2500 kursdeltagare, varav 350 studenter på ett tiotal längre kurser. Här kan man leva och utvecklas, arbeta eller studera utan att slösa tid på stressiga resor, säger tillförordnad rektor Kicki Gärdin och påpekar det faktum att i Härnösand krävs ingen bil. Här är det nära till allt, en riktig stad.

Härnösand är, som Kicki Gärdin säger, en charmig och inspirerande kuststad med 25 000 invånare, drygt 40 mil från Stockholm. En stad med ett stort kulturutbud och gott om kaféer och restauranger. Närheten är slående, endast 10 minuters gångväg från resecentrum ligger folkhögskolan, vackert belägen på Murberget.

– Vi har en mångfald av verksamheter som attraherar människor från hela landet. Vi är en skola för alla, i alla åldrar. Här möts människor med olika bakgrund och med skilda skäl att studera. Det är en fantastisk studiemiljö.

Läget i staden gör att man inte slösar tid på stressiga resor. Det är nära till studierna, men också till nöjesliv och fritidsaktiviteter. Havet, skogarna, bergen och fiskevattnen är inte heller långt borta. Mitt i staden ligger dessutom en slalombacke och strax norr om stan tar världsarvet Höga kusten vid.

Kicki Gärdin berättar att Härnösands folkhögskola faktiskt är en av de större i Sverige. Det gör att man kan och vågar satsa på nya saker. Man var till exempel tidiga med att erbjuda studerande tillgång till Internet och distansstudier i teckenspråk.

– Vi är stora och mångfacetterade, med mycket aktiviteter året om. Det är vår styrka, här finns något för alla, hela livet.


 

FAKTA
Folkhögskolans långa kurser omfattar behörighetsgivande kurser, profi lkurser inom musik och dans, yrkesutbildning till teckenspråkstolk, kontakttolk och musikhandledare, samt svenska för invandrare, sfi .

Dessutom finns en mängd kortare kurser, t ex anpassningskurser för synskadade, sommarkurser i musik och kurser för unga stammare.