Nattröntgen – Nytänkande på Radiologiskt centrum

0
183

Skärmbild_042914_034149_PM

– Hej, det här är från Lasarettet i Enköping. Vi ringer för att fråga dig om du kan tänka dig att komma hit till Radiologiskt centrum och röntga din onda axel klockan 23 på torsdag? Eller passar klockan 04 bättre?

Så kan det snart låta när drygt 500 patienter blir uppringda av röntgensköterskor med en förfrågan om de kan tänka sig att göra en undersökning natte tid i stället för att behöva vänta längre för att få en tid på dagen. – Vi driver det här som ett projekt på ett år för att se hur stort intresset är bland upplänningarna att få sin undersökning genomförd under vardagsnätter. Det rör sig främst om relativt rörliga patienter som snabbt vill tillbaka till yrkeslivet, säger verksamhetschef Hartmut Lotz.
– Om vi kan få hit patienter på nätterna innebär det att utrymme frigörs på dagtid för svårare sjuka personer. Två stycken röntgensköterskor har rekryterats för att arbeta enbart nattetid.
– Belastningen på dagtid är mycket stor, så det är en bra idé att utnyttja nätterna också. Utrustningen är mycket dyr att köpa in och underhålla, så det är vettigt att använda den fl er timmar på dygnet, menar Amir Nikkhah, som tillsammans med Mohammad Nikyar ska sköta undersökningarna på nätterna.

På Radiologiskt centrum görs cirka 30 000 undersökningar varje år. 40 procent av dessa är lasarettets patienter, 30 procent kommer från Akademiska sjukhuset och 30 procent från primärvården. – Vår verksamhet genomgår en generationsväxling för närvarande. De vanliga röntgenundersökningarna med strålning är på väg att dö ut, därför att resultatet är så mycket bättre med magnetkamera och modern datortomografi . Här ligger vi bra med i utvecklingen, säger Hartmut Lotz.

I stort sett alla radiologiska enheter i landet har svårt att rekrytera specialistutbildad personal, både läkare och sköterskor. Men i Enköping är det fullbesatt, inga vakanser alls. – Vi har ett gott rykte, som gör att duktiga medarbetare söker sig hit, konstaterar Hartmut Lotz.