THOMAS HAR JÄRNKOLL PÅ KRISTINEHAMNS VÄRLDSUNIKA HISTORIA

0
458
THOMAS HAR JÄRNKOLL på Kristinehamns världsunika historia

THOMAS HAR JÄRNKOLL på Kristinehamns världsunika historiaOm vi inte på olika sätt påminner om Kristinehamns världsunika historia kommer den att sakta försvinna i glömska. Det får inte ske menar många, däribland kommunens kulturchef Thomas Liedström som brinner för att hålla Kristinehamns kulturarv levande.

Kristinehamn har ett kulturarv som är unikt i hela världen. Det hävdar kommunens kulturchef Thomas Liedström när han talar om ”Järnets stad”.
I Bergslagen bröt man järnmalm i många hundra år. Järnet forslades ner till Kristinehamn för vidare båttransporter ut i världen. Från början drogs järnet med häst. På 1830-talet byggdes järnvägen, en av de första i landet.
– Till Kristinehamn kom båtar från hela Europa, berättar Thomas Liedström. Staden växte och var en metropol för järnhandeln – från mitten av 1700-talet till slutet av 1800- talet. Fastingen blev den internationella mark nadsplatsen där världsmarknadspriset på järn fastställdes varje år (1689–1850).

Kristinehamn växte både i betydelse och storlek under den här tiden. Här fanns två järnbruk, Björneborg och Bäckhammar. Även tillverkningsindustrin blomstrade. Man gjorde bland annat ånglok och propellrar, senare även båtmotorer. Propellertillverkningen finns fortfarande kvar i Kristinehamn – nu är det Rolls Royce som tar traditionen vidare.
– Vi är faktiskt ett folk av järn här, säger Thomas Liedström, som brinner för att kunna få till ett pedagogiskt museum där Kristinehamn kan visa upp sin rika kulturhistoria.
Men det är inte bara järn som format staden. Även konst, musik och litteratur har funnits med genom åren.
– Fröding bodde här under sin ungdom, säger Thomas Liedström. Exem pel på kända kulturpersoner som kommer från Kristinehamn är tonsättaren och musikern Lillebror Söderlund, den numera Parisbaserade konstnären Bengt Olsson och skådespelerskan Mia Skäringer – för att nämna några.

Konstmuseet har ofta omtalade utställningar, Picasso, Baert ling, och i somras tecknaren Jan Lööf som drog många besökare.
– Apropå Picasso, så valde han Kristinehamn för en av sina största skulpturer. Den står ute vid Strandudden vid Vänerns strand, berättar Thomas Liedström.

Foto: John Persson Illustration: Kjell Sundberg