20 år med unika bygglösningar

0
382

Tommy Lövenvik

HMB Construction är bland de 20 största byggföretagen i Sverige, men man ser ändå den lokala förankringen som viktig. I Falun har företaget bland annat byggt Egnellska huset och nu senast högskolebiblioteket. I år firar företaget 20-års jubileum.

Tommy Lövenvik är HMB Constructions ansvarige för Region Dalarna. Han var med och startade företaget 1994 i Falun. Redan från början skulle man arbeta under mottot: ”Lokal förankring och gedigen byggkompetens.” Sedan dess har företaget vuxit och har nu även kontor i Gävle, Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Stockholm.
Ett av uppdragen var att bygga kvarteret Hyttkammaren i centrala Falun för det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden. Hyttkammaren består av två flerbostadshus byggda helt i massivt trä.

Ett annat projekt var att omvandla Egnellska huset till supermodernt kontor för Falu kommun. Utifrån ser det ut som ett gammalt pampigt stenhus, men inuti är det något helt annat. – Det var bara en fasad ut mot gatan av det över hundra år gamla huset, resten var en rivningstomt där husets ursprungliga innanmäte stått, berättar Tommy Lövenvik. Vi fick börja med att förstärka den gamla fasaden för att den inte skulle rasa. Huset innanför fasaden är nu ett av Sveriges mest energieffektiva kontorshus.

Ett annat, något mer aktuellt projekt i Falun är högskolebiblioteket som arkitektoniskt är mycket speciellt. – Det är som en spiral, ungefär som ett parkeringshus, säger Tommy Lövenvik. Inte en rät vinkel i hela huset. Dessutom är golvbeläggningen av pressad bambu, vilket är fem gånger hårdare än exempelvis ek. Även fasaden är unik, den är klädd med lärkträ och utanpå ett raster av rostfri plåt. Det allra första objektet som HMB Construction byggde var Fjärran Höjderbadet i Gävle. Sedan har det rullat på med både mindre och stora byggprojekt.
– Vi har exempelvis byggt en hel del skolor, kulturhus, bostäder, industribyggnader, vård- och äldreboenden, säger Tommy Lövenvik. Alltid med fokus på miljö och låg energiförbrukning. Ägandet av HMB är fördelat bland de drygt 200 anställda i bolaget. – Det blir en väldigt positiv anda när man har delägarskap och inte bara är anställd, säger Tommy Lövenvik.