Ett av Nordens viktigaste bibliotek

0
346
Sollentuna bibliotek

Sollentuna bibliotekEn lockande och tillgänglig mötesplats för alla. Ja Biblioteken i Sollentuna är något av kommunens demokratiska torg. Mångfald, öppenhet och närhet präglar verksamheten som är en upplevelse som överraskar.

Det är alltid fullt av liv och rörelse på Sollentunas tre folkbibliotek samt gymnasiebiblioteket på Rudbeckskolan. Tanken är att biblioteken ska vara lokala kulturcentrum, mötesplatser och arenor för opinionsbildning. Det är alltså inte enbart tysta platser för läsning och boklån. – Det är viktigt att betona, säger Susanna Ohlström, tillförordnad bibliotekschef Biblioteken i Sollentuna som består av Arena Edsberg, Sollentuna bibliotek och Norrvikens bibliotek som sommaren 2014 flyttar till Rotebro.

– Delaktighet, mångfald och demokrati är fundament för vår verksamhet. Vi kan liknas vid ett demokratiskt torg för alla målgrupper, ung som gammal. Att vi till nästa år öppnar ett till bibliotek ökar tillgängligheten ytterligare. Just tillgänglighet präglar verksamheten. Att Arena Edsberg och så småningom biblioteket i Rotebro har ”Meröppet” innebär att man får tillgång till bibliotekens lokaler även utanför ordinarie öppettider.
Ytterligare ett kvitto på verksamhetens ambition att vara en öppen plats är den HBTcertifiering av RFSL som beräknas bli klar i maj nästa år.

Sollentuna biblioteken är dessutom en plats för digitala tjänster och ligger i framkant vad det gäller teknik och nya medieformat. Här erbjuds alla besökare hjälp att förstå den nya tekniken som finns i samhället. Exempelvis läs- och surfplattor, Facebook, Twitter, och e-Böcker.

– Vår ambition är att vara innovativa och tidiga med det senaste. Alla våra anställda har smartphones och kan hantera tekniken som omger oss. Att vi nu även har en 3D-skrivare är ett bevis på vår öppenhet för nya idéer, säger Susanna Ohlström.
Hon beskriver biblioteken som sjudande miljöer, inte minst vad gäller populära och uppskattade programutbud. Kanske framförallt på huvudbiblioteket. Regelbundet träffas här människor för olika typer av författarbesök, konstutställningar, debatter och bokcirklar. Här finns dessutom en omfattande barn- och ungdomsverksamhet. Målet är att vara ett självklart centrum i kulturkommunen Sollentuna.
Biblioteken i Sollentuna– Vi är faktiskt omtalade i landet och när gäller just kulturutbud står vi oss riktigt bra här i Stockholmsregionen. Men vi slår oss inte till ro med det, målet är att bli ännu bättre. Att fortsätta vara en viktig plats för möten mellan människor, idéer och upplevelser. Och vägleda den som söker information, kunskap och läsupplevelser.