Faluns energisystem håller världsklass

0
246

Falun har arbetat fram smarta energilösningar som tar till vara många kretsloppsmöjligheter. I vintras fick Falu Energi & Vatten pris i New York för sitt energisystem som är i världsklass.

Skärmbild_022814_011828_PM

Genom vårt energisystem har vi bidragit till mycket renare luft i Falun, säger Bengt Gustafsson, vd för Falu Energi & Vatten. Vi har byggt upp ett unikt sammanhängande fjärrvärmesystem i världsklass som radikalt minskar utsläppen av koldioxid (presentation av systemet finns på sidan 5).

Falu Energi & Vatten kommer att medverka på flera sätt vid skid-VM 2015. Den el man levererar till jättearrangemanget är koldioxidfri och därmed helt ren. Byggnader och även tält kommer att vara fjärrvärmeanslutna.
– Vi ska också dra fibernät till hela anläggningen, vilket möjliggör wifi-mottagning över hela området. Dessutom planerar vi att ta hand om avfallet från tävlingsanläggningarna. Det blir garanterat det mest fossilfria VM-arrangemanget genom tiderna, säger Bengt Gustafsson.

Nya utmaningar För att renodla Faluns energisystem ännu ett steg planeras bygge av serverhallar intill kraftvärmeverket, kompletterat med en större solcellspark.
– IT-utrustning och servrar i dessa hallar drar en mängd energi, säger Bengt Gustafsson. Införlivar man en stor serverhall i vårt system så kan vi använda överskottsvärmen i vårt fjärrvärmesystem och på sätt värma husen i Falun. Bengt Gustafsson hoppas att serverhallen ska kunna vara klar att visas upp till skid-VM nästa år.

Tysta sopbilar Falu Energi & Vatten har satsat på en stor elfordonspark som utökats efter hand. Man har även byggt ut med fler laddstationer, och var först med snabbladdare där CCS används (Combined Charging System).
I Falun finns även flera miljövänliga sopbilar, bland annat två som tagits fram i samarbete med Volvo. Bilarna är elhybrider, vilket innebär att de kan glida fram tyst på el genom bostadsområden – för att sedan växla till diesel när de kommer ut på en större väg.

Prestigefyllt miljöpris i New York I vintras åkte Falu Energi & Vattens fjärrvärmechef Bengt Östling till New York för att ta emot ett hedrande miljöpris vid Global District Energy Climate Awards. Galan verkar för att lyfta fram goda exempel på städer som arbetar för att tillhandahålla rena och hållbara energilösningar.
Falun vann pris för sina investeringar i klimatneutral kraftvärme och el. Stadens energisystem har moderniserats sedan 2012. Nu används fjärrvärme även under den varma delen av året för att torka sågspån och tillverka pellets. Den stora finessen med det är att värmeenergi flyttas från sommar till vinter.

Foto: Ulf Palm