Förskollärare blev Årets företagare i Falun

0
339

Eva HögbergI ett villaområde några kilometer söder om centrala Falun ligger friförskolan Talento, som startades av Eva Högberg för sex år sedan. 2013 blev hon utsedd till Årets företagare i Falun.

Januari, minus 12 grader, solsken och pudersnö. Det är full fart på förskolan Talento. De stora barnen ska åka skridskor, de små sitter och lyssnar på en saga. I entrén tar Eva Högberg emot. Det är hon som byggt upp friförskolan, den första i Falun som är i aktiebolagsform.
Någon riskkapitalist är hon inte, säger hon – det handlar om att bygga en verksamhet med kvalitet, efter egna idéer. Nu, sex år efter starten, kan hon lägga utmärkelsen Årets Företagare i Falun till sina meriter. Men vi börjar från början. Eva Högberg hade arbetat som förskollärare i många år när känslan av att vilja göra något annat trängde på alltmer. – Jag ville helt enkelt få mer inflytande när jag arbetade.

Hon funderade på att starta företag, men kunde inte hitta någon bransch som intresserade henne. – Så kom jag på att det naturligtvis var en förskola jag skulle starta, det är ju där jag har kunskaperna och intresset. Då fanns ingen förskola som drevs som aktiebolag i Falun då.
Det tog två år med pappersarbete och olika beslut – och framförallt att hitta en lämplig lokal, innan Eva Högberg kunde dra igång. Lösningen kom i form av en skola med otillräckligt elevunderlag som höll på att stänga. Så flyttade förskolan Talento in. Till att börja med på ett av de två våningsplanen. – Huset var jättestort, men i bra skick. Hur skulle jag kunna fylla det här med verksamhet?
För sex år sedan var kommunen uppdelad i skoldistrikt, och i Talentos distrikt fanns en kö på 35 barn som inte fick plats i den kommunala omsorgen. – Vi skrev brev till föräldrarna och fick in 30 barn plus ytterligare sex barn som hängde med en av pedagogerna som började jobba här.
Första året som egen företagare var ingen dans på rosor, enligt Eva Högberg. – Jag gjorde alla inköp själv, allt pappersarbete, deltog i kärnverksamheten och på kvällarna städade jag. Det blev lite väl mycket kanske, så jag fick lunginflammation och hamnade på sjukhus. Min stora skräck var att inte klara ekonomin.

Ångrade du dig?
– Nej aldrig, det var ett tufft första år, men sedan har det gått väldigt bra. Ansökningar från föräldrar började droppa in och vi kunde så småningom fylla hela det stora huset. Och nu i januari har vi utökat med två avdelningar i en intilliggande byggnad. Talento har idag 102 barn och 27 anställda.
Har du blivit rik nu? – Nej det blir jag nog aldrig, men jag har slutat att bära hem mjölken själv. Min drivkraft är inte pengar, det är att skapa och driva den bästa tänkbara förskolan med engagerade medarbetare, och där jag själv finns med och är tillgänglig. Då blir det även bra för barnen.
Så blev du Årets företagare i Falun 2013, hur kändes det? – Helt surrealistiskt faktiskt, men jättekul – det var egentligen först då som jag tänkte på mig själv som företagare, och inte bara förskollärare. Ett erkännande att man lyckat.

Foto: Ulf Palm