Gamla godsmagasinet blev kreativt centrum

0
285

Godsmagasinet
Strax intill järnvägsstationen i Falun ligger ett gammalt godsmagasin som återuppstått i form av ett kreativt centrum med filmare, fotografer, animatörer och manusförfattare. I den stora godshallen växer ett samtidskulturhus fram där det arrangeras utställningar, konserter och event. Just nu spelas musikalen Oliver som drar fulla hus.

Mats Omne är en av initiativtagarna till att det gamla magasinet reinkarnerats i ny skepnad. Själv driver han företaget Matiné Film & Television som främst gör dokumentärer, beställningsfilm och reklamfilm. – Jag jobbade med TV i Sälen och fick förfrågningar om att göra större produktioner än vad jag kunde göra där, berättar Mats Omne.

En sen partykväll när jag besökte min hemstad Falun, så fick jag syn på det gamla godsmagasinet vid järnvägsstationen. Byggnaden hade stått tom i flera år och börjat förfalla. Här föddes idén om att skapa något som skulle kunna bli ett kreativt centrum, i första hand en lokal där vi kunde jobba med film och stillbilder. Tillsammans med fotografen Per Eriksson och filmaren Torbjörn Allard började Mats Omne undersöka möjligheterna att få hyra det gamla godsmagasinet av SJ Fastigheter (numera Jernhusen).

Gosmagasinet

– Huset var i ett bedrövligt skick, säger Mats Omne. Men här fanns ändå något att bygga på. Fastighetsägaren var skeptisk till de idérika kreatörerna. Säkrare att låta huset stå och förfalla än att hyra ut det till några entusiaster.
– Till slut fick vi i alla fall ett längre rivningskontrakt, mot att vi gjorde all renovering själva.
I godsmagasinets gamla kontorsdel sitter ett antal mindre företag, som fotografer, filmare, tv-producenter, grafiker och redigerare. I magasinsdelen finns en välutrustad film- och fotostudio samt 1 250 kvadratmeter med råa tegelväggar och takhöjd på 10 meter med plats för en publik på 2 000 personer för konserter, event, utställningar och fester.

Just nu pågår musikalen Oliver med Dalateatern, Dalasinfoniettan och estetelever från kommunens gymnasieskola. – Det här ska vara en öppen mötesplats och ett kreativt laboratorium för samtidskultur, gärna oborstat och oförutsägbart. Den unika lokalen lockar även de stora artisterna, bland andra Håkan Hellström med band som blev väldigt förtjusta i lokalen och gärna vill komma tillbaka. De flesta konserter som arrangeras säljer numera slut, säger Mats Omne.

Foto: Ulf Palm