Gymnasium med ELITIDROTT PÅ SCHEMAT

0
320

Uddevalla Elitidrottsgymnasiet

I UDDEVALLA finns en av Sveriges största gymnasieenheter med över 3 000 elever. Elitidrottsgymnasiet UEIG är en del av gymnasieskolan där duktiga idrottare kan kombinera studier med träning på elitnivå.

Uddevalla Elitidrottsgymnasium erbjuder elever som vill utvecklas till elitidrottare en förberedande idrottsutbildning med några av Västsveriges främsta instruktörer. Hela satsningen på elitträningen har möjliggjorts genom initiativ från organisationen Uddevalla Näringsliv, Thordénstiftelsen och kommunen. – Att kunna kombinera träningen med de flesta av de nationella gymnasieprogrammen är väldigt populärt, så vi har fler sökande än vi har platser, säger idrottsmentor Per-Anders Hallberg, som själv är flerfaldig världsmästare i segling. Segling har man dock inte möjlighet att träna på elitidrottsgymnasiet, men väl fotboll, handboll, friidrott och simning.
Sportarenan Rimnershallen i Uddevalla är den naturliga mötesplatsen för gymnasieelever som tränar elitidrott. Den relativt nybyggda hallen är i tre våningar med plats för 1 400 personer. Här kan man träna friidrott, gymnastik och styrketräning. Här finns även två bollhallar, klättervägg, 200 meters rundbana, 60 meters rakbana, höjdhoppsbäddar och ett stort antal träningsredskap för exempelvis gymnastik. Simmar gör man däremot på Walkesborgsbadet i stan. Resultatmässigt är det just simmarna som sticker ut mest när det är tävlingar.

Hur ser vardagen ut för en elev som går på Elitidrottsgymnasiet?
Skolan börjar 8:30, och vissa dagar börjar eleverna då med ett träningspass fram till 10:00. Efter en gemensam frukost fortsätter sedan skoldagen på respektive program. Utöver de tre träningspass som genomförs på skoltid tränar eleverna med sin klubb ytterligare 4–5 gånger i veckan. Målsättningen är att nå nationell elit och då krävs många träningspass under en vecka.

Det låter tufft, klarar eleverna att både läsa och träna så mycket?
– De blir väldigt duktiga på att organisera och planera sin vardag, tiderna måste funka. Och alla klarar förstås inte av det, vilket är förståeligt. Men har man en talang så vill man kanske ändå testa och ta chansen. Den här möjligheten finns inte på så många gymnasieskolor i landet. Uddevalla Elitidrottsgymnasiums verksamhet är certifierad av Svenska Fotbollförbundet, Svenska Friidrottsförbundet, Svenska Handbollsförbundet och Svenska Simförbundet.

Foton: PeO Nilsson