Het region gör gemensam sak

0
229

Skärmbild_022814_014701_PMFalun- och Borlängeregionen har tillsammans 165 000 invånare. Här finns små innovativa företag och stora koncerner. Här formas morgondagens musikliv, design och de stora sportevenemangen. Utvecklingsbolaget Falun-Borlängeregionen arbetar för att öka regionens gemensamma attraktionskraft.

I vårt uppdrag ingår att på olika sätt marknadsföra regionen utanför Dalarna, och genom kommunsamverkan driva ett antal regionala frågor, säger företagets vd Peter Berglund. En annan del av bolagets verksamhet är att genomföra de uppdrag som ägarkommunerna ger oss. Uppdrag som ofta syftar till att kunna erbjuda bra samhällsservice.

Utvecklingsbolaget Falun Borlängeregionen ägs av kommunerna Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Smedjebacken och Säter.
– En annan av våra uppgifter är att ta initiativ till ett dynamiskt näringsliv, säger Peter Berglund. Här i Dalarna finns många äldre företagare som gärna skulle vilja trappa ner och lämna över till nya krafter. Här kan vi hjälpa till och planera ägarskifte och nya strukturer. Infrastruktur är ett viktigt område, där det gäller att påverka nationella beslut som gynnar regionens gods- och persontrafik.
– Vi har ju till exempel många stora multinationella företag som är beroende av fungerande transporter, säger Peter Berglund.

Ni arbetar även med skid-VM 2015 i Falun, på vilket sätt är ni involverade?
– Det är Falun som arrangerar, men det är faktiskt hela Dalarnas VM, säger Peter Berglund. Här är vi med och samordnar möjligheterna för företag och kommunerna inom regionen att marknadsföra sig i samband med tävlingarna. Cirka 200 000 besökare räknar man med, och de flesta bor i kommunerna utanför Falun.
VM kommer att bli en fantastisk möjlighet att visa upp oss inför omvärlden. Ett annat område som utvecklingsbolaget driver för medlemskommunernas räkning är gymnasiesamverkan, som ger ungdomar tillgång till det samlade utbudet av gymnasieutbildningar i elva Dalakommuner.
– En samverkan som gynnar skolans utvecklingsarbete och stärker regionens attraktionskraft, säger Peter Berglund.