Lugnet – en av Europas mest kompletta idrottsarenor

0
237

 

Lugnet idrottsarenaFrån centrala Falun tar det bara tjugo minuter att promenera till VM-arenan Lugnet. Just nu under vintern är det främst skidor som gäller. Men Lugnet har aktiviteter året om – från curling, gym och bad, till motocross och rockkonserter.

Idrott och Falun hör ihop. Hoppbackarna på Lugnet har blivit landmärken som syns på flera mils avstånd. Man känner igen sig: Nu närmar vi oss Falun. Och just hoppbackarna är nyrenoverade för att hålla måttet inför såväl för-VM i februari/mars som skid-VM 2015. Backstadion rymmer 20 000 åskådare och används till många olika arrangemang, exempelvis hårdrockfestival på sommaren.

– Just nu är det främst skidor som gäller med många tävlingar, exempelvis för-VM där anläggningarna testas i ska
rpt läge, säger Per Hagdahl, som är marknadsansvarig för Lugnet.
Men det är inte bara tävlingar. Motionsåkarna är många, och här kan man lära sig längdåkningsteknik i grupp och enskilt. – Ja det verkar kanske lite konstigt att behöva ta lektioner i längdskidåkning, men det gäller att slipa tekniken. I vårt Vasaloppscenter kan man både hyra skidor och boka bra instruktörer, säger Per Hagdahl.

 

Lugnet

Det var tidigt 70-tal när Falu kommun tog beslut på att koncentrera idrott och motionsaktiviteter till Lugnet, istället för att sprida ut arenorna på stan. Sedan dess har Lugnet växt och och blivit en viktig del av Falun. En jämförelse med Osloborna som går på tur på sitt älskade Holmenkollen ligger nära.

Lugnet är populärt, även om det finns de som tycker att det satsas för mycket. Men det är som sagt inte bara skidor, här pågår aktiviteter året om på de olika arenorna: simhallen, gymet, sporthallarna, isstadion, tennishallen och friidrottsstadion. Dessutom finns ett antal övernattningsmöjligheter, från hotell till stugby och camping – allt inom en radie av 500 meter.

– Riksidrottsförbundet har 72 specialförbund, av dessa kan 62 bedriva sin verksamhet på Lugnet – vilket naturligtvis säger något om bredden, menar Per Hagdahl.

Lugnet har med åren samlat många aktörer inom hälsa och rekreation. Här finns numera gymnasie- och högskoleutbildningar med idrottsinriktning, forsknings- och testcenter, evenemangs- och eventarrangörer.

– Under våren har vi en mängd tävlingar och event, säger Per Hagdahl och nämner Class of Nations, som är en skoterfreestyletävling. Sommarsäsongen börjar med Scandinavian outdoor games – en SM-vecka för sporter som mountainbike, trailrunning, klättring, kajak och multisport.Sedan rullar det på med tävlingar, event och mässor under hela sommaren.
– Att idrottsanläggningen Lugnet finns just i Falun är ingen slump. Faluborna har en aktiv livsstil, konstaterar Per Hagdahl som själv flyttat hit från Göteborg.

Foto: Falu kommun