Medmänsklighet, vidgade vyer och trygghet ger höga studieresultat

0
672
Foto: Erik Mårtensson

Här får man mycket skola för skattepengarna. I en jämförande undersökning som tidningen Dagens Samhälle gjort hamnar Österåkers kommun på 11:e plats bland landets 290 kommuner. Två skolor där eleverna når särskilt goda studieresultat är Akers friskola och Skärgårdsstadsskolan.

En nyckel till elevernas höga betyg och gymnasiebehörighet på Akers Friskola är att ingen klass har fler än 24 elever. Det är lite av en affärsidé berättar vd Helena Bonnevie.

– Det här är skolan där alla syns. Det handlar i grund och botten om att inte ha för stora klasser, att varje elev blir sedd.

Men talet 24 kan även delas med både två, tre och fyra. Klassen kan därför enkelt anpassas till olika lokaler, delas in i mindre grupper och smidigt schemaläggas, förklarar Helena Bonnevie.

På Akers Friskola kan alla lärare namnen på skolans samtliga 240 elever, från förskolan till årskurs nio. Att skolan är liten och klasserna små innebär att undervisningen också kan individualiseras. Tack vare flexibel bemanning och organisation, med speciallärare och pedagoger, kan extrastöd sättas in där det behövs.

– Små arbetslag, korta beslutsled, effektiv administration och Montessori-inspirerad undervisning ger större fokus på undervisningen och på varje elev. Det är också något som präglar vårt arbete och som bidragit till våra elevers goda resultat, säger Helena Bonnevie.

På Skärgårdsstadsskolan, med 460 elever från förskoleklass upp till årskurs nio, präglas verksamheten av hög kvalitet, medvetna satsningar på skolutveckling och ett stort engagemang.

– Vi har lyckats att skapa en miljö där våra elever når fina studieresultat. Det handlar främst om en kombination av professionell personal som arbetar med att få eleverna engagerade och involverade i sitt eget lärande. Vi tydliggör målen och möter eleverna med höga förväntningar, betonar Åsa Häger, rektor på Skärgårdsstadsskolan.

– Vi vill att alla ska lyckas utifrån sina egna förutsättningar.

Förra året antog Skärgårdsstadsskolan en ny inriktning med fokus på Kunskap, Innovation och Medmänsklighet. Arbetet med inriktningen syftar till att eleverna får vidgade vyer, mer kunskaper och bättre förutsättningar att lyckas i sina studier. Det innebär bland annat satsningar på att lära sig ett tredje språk från och med årskurs 6, men även satsningar på matematik och teknik, kreativitet och social kompetens.

– Våra elever arbetar med skolans inriktning på de så kallade Vidgade Vyer lektionerna. De kan till exempel välja praktisk matematik, dans, filmskapande, teknik- projekt, språk eller internationella projektarbeten. Varje läsår ska våra elever i årskurs 8 åka på en studieresa. Den första går till Polen med fokus på just medmänsklighet.

Peter Bilow, en av Skärgårdsstadsskolans många nöjda föräldrar, ångrar inte valet av skola.

– När vi skulle flytta från Eskilstuna till Åkersberga besökte vi alla grundskolor i kommunen. Ganska snabbt insåg vi att Skärgårdsstadsskolans skola skulle bli ett bra alternativ för vår son. Nu sex år sedan ångrar vi ingenting, skolan är toppen och både skolledning som lärare gör allt för att barnen ska trivas och lära sig nya kunskaper. Det känns som en skola på landet men så nära storstan, säger Peter Bilow.