Skid-VM och byggmaterial av världsklass

0
225

Jonas NordlundFörsta gången var 1954, därefter 1974 och 1993. År 2015 blir fjärde gången som Falun arrangerar skid-VM och på plats finns Stora Enso med en byggnad i CLT – ett av framtidens mest spännande byggmaterial.

För Jonas Nordlund, informationsschef för Stora Enso i Sverige är förberedelserna igång för fullt.
– Redan i mars är det för-VM och då ska byggnaden vara färdig. Skid-VM handlar om så mycket mer än bara skidtävlingar. Det är ett tillfälle att visa upp hur vi ser på framtiden, starta friskvårdssatsningar inom företaget och ett bra tillfälle att träffa våra kunder och leverantörer, berättar Jonas.
Huset byggs i två plan, med en totalyta på 450 kvadratmeter och kommer att inhysa administration och tävlingsledning och blir ett tillskott på Lugnets skidstadion även efter VM.
– Det känns bra att bidra med något som behövs och blir till nytta för hela arenan, samtidigt som CLT är ett spännande framtidsmaterial att bygga med. Med ny teknik är vi tillbaka till människans första byggmaterial – trä, säger Jonas.

 

Stora Enso

Ersätter fossila material CLT är namnet för korslimmat trä som kan användas till alla typer av byggnader, från små stugor till stora industrilokaler. Med CLT kan man ersätta fossila material med ett förnyelsebart alternativ som dessutom bidrar till att koldioxidutsläppen minskar.
– Skivorna fabrikstillverkas med hög precision och på plats går det sen snabbt att sätta upp byggnaden. Den höga styrkan hos CLT tillåter även stora fönsteröppningar, fördelar som både fastighetsägare och byggare börjat uppmärksamma.
Förutom ytterväggar så byggs hisschakt, tak, bjälklag, innerväggar, och även trappor i trä. Huset isoleras med träfiberisolering och det finns till och med planer på att sätta in en pelletskamin och solceller, så huset blir onekligen klimatsmart, säger Jonas. Utvändigt kommer byggnaden att målas i Falu Rödfärgs svarta kulör.
– För oss handlar projektet om att stödja ett för Sverige och orten viktigt arrangemang, samtidigt som vi kan sätta fokus på hållbart skogsbruk och en produkt som vi ser som framtidens byggmaterial. CLT bidrar starkt till en mer hållbar värld.