Sörmlands mest expansiva handelskommun

0
218
Sörmlands mest expansiva handelskommun

Sörmlands mest expansiva handelskommunKatrineholm är raketkommunen som just nu har den starkaste handelsutvecklingen i Sörmland. Nyckeln stavas företagsetableringar och nysatsningar.

Tider av stagnation har vänt. Efter några svaga år ökade detaljhandeln i Katrineholm mellan 2011 och 2012 med 110 miljoner kronor. Staden befi nner sig alltså i ett rejält handelsuppsving. Både centrumhandeln och externhandeln blomstrar. Och väntas göra det under flera år framöver.
– Förr åkte folk härifrån för att uppfylla sin handelslust. Nu är det tvärtom. Folk vallfärdar hit. Utvecklingen är fantastisk. Katrineholm har blivit ett regionalt handelscentrum.

Det säger Susanne Delséus, platschef på Cityfastigheter AB. Om det är någon som har sett utvecklingen på nära håll så är det hon. Upprustningar och nya butiksetableringar har de senaste åren fått till följd att fl er upptäckt Katrineholms tidigare något bortglömda stadskärna.
– Dels har vi fått hit fler besökare, men även våra egna invånare handlar mer på hemmaplan. Folk har hittat hem helt enkelt. Det man förut hittade någon annanstans finns nu här i Katrineholm, säger Susanne Delséus.

Hon beskriver centrum och dess shoppingstråk som en plats där man har tid att handla, där allt är nåbart.
– Här blandas nischade specerier, kaffe och te, delikatesser och häftiga inrednings- och livsstilsbutiker med många av de välkända kedjorna som HM, Lindex och Kapp Ahl. Här kan man alltså få en riktigt häftig shoppingupplevelse.
Men det är inte bara i centrala staden som det händer grejer och rör på sig.
Externhandeln i Lövåsen – stans nordöstra infart från Stockholmshållet – har växt starkt under de senaste åren. Här finns idag över 80 butiker med över tusen anställda. Bland annat Willys, COOP Forum, Intersport och senast i raden Biltema. Flera etableringar är dessutom på gång.
– Att städer i vår storlek har ett så pass stort handelsområde är mycket ovanligt. Snudd på unikt. För oss i centrum är det bara positivt att externhandel går bra. Handel föder handel. Vi är inte konkurrenter, snarare tvärtom.
Vi erbjuder olika saker. Från city är det bara en kilometer till Lövåsen. Det som inte finns här finns där, och vice versa, säger Susanne Delséus.

Den aktör som kanske bäst illustrerar Lövåsens framfart är ICA Maxi Katrineholm som ökade procentuellt mer än snittet av Maxibutikerna i hela Sverige under 2012.
– Att det går så bra för oss är naturligtvis fantastiskt kul. Prognosen är även att 2014 blir ett framgångsrikt år. Men det gäller inte bara oss.
Lövåsen och city, ja hela Katrineholm andas tillväxt, poängterar ICA Maxis butikschef Emil Remröd. Han är född och uppvuxen i kommunen och gläds över den tydliga trenden att hans hemort är på frammarsch.
– Det finns en framtidstro som är påtaglig, och det är en jätterolig utveckling.
Det är mycket som talar för Katrineholm. Inte minst handeln. Geografiskt ligger vi perfekt som ett logistiknav. Kommunen växer med fler invånare och från politiskt håll har man stora planer på ett ännu större Katrineholm med fler invånare. Och det gillar självklart vi som jobbar inom handeln, avslutar Emil Remröd med ett leende.

Foto: Hanna Maxstad