Vi välkomnar fler läkare till expansiv kommun mitt i Dalarna

0
292

Vårdcentralen i Falun

Falun ligger mitt i Dalarna – ett par timmar från fjällen och ett par timmar från Stockholm. En stad med mycket aktiviteter inom friluftsliv, kultur och företagande – och cykelavstånd till det mesta.

I Falun finns landstingsdrivna vårdcentraler på fem ställen. Tre av mottagningarna ligger i Falun, de andra två i Grycksbo och Svärdsjö – dessutom finns ytterligare en vårdcentral som drivs i privat regi.

Lisbeth Isaksson är verksamhetschef för den offentliga primärvården i Falu kommun:
– Att vi blir effektivare är nödvändigt för att kunna finansiera och erbjuda bra primärvård för våra patienter.

Därför satsar vi på gemensamma verksamheter som servar alla fem mottagningarna, till exempel sjukgymnaster, terapeuter, familjecentral och två team med multimodal rehabilitering.


Bristen på läkare
har, enligt Lisbeth Isaksson, gjort att man blivit bättre på att ta till vara de kompetenser som finns inom vårdcentralerna. Det innebär att en patient kan slussas direkt till exempelvis sjukgymnast eller specialistsjuksköterska utan att först behöva passera doktorn.
Lisbeth Eriksson– Positivt är att det har varit ganska lätt att rekrytera utbildningsläkare på grund av det stora söktrycket på ATutbildningar i Dalarna.

– Vi har ju även ett stort sjukhus i Falun, säger Lisbeth Isaksson. Dessutom är det många som söker underläkarvikariat före sin AT-tjänst. Vi tar gärna emot dem med förhoppningen att de sedan vill komma tillbaka efter utbildningen – en rekrytering på sikt alltså.
Landstinget samarbetar med kommunens Rekryteringslots för att kunna ordna arbete åt medföljande partner. Även det kommunala bostadsbolaget kan hjälpa till genom förmedling av bostäder.
– Vi vet att de läkare som kommer till oss i Falun trivs väldigt bra, säger Lisbeth Isaksson.