Från Nya Zeeland till Bryggavägen

0
58

Hur hittar två grabbar, ”kiwis” från
Nya Zeeland till Sverige och till
och med Ekerö? Där de dessutom
startar ett ölbryggeri. Precis som i
sagornas värld började det med
kärlek.

Det är gasen i botten. Vi har kastat
oss ner för stupet och jobbar häcken
av oss.
Det säger Craig Donovan 45 år, som
tillsammans med kompanjonen och kompisen
Kerryn Beattie 42 år, driver mikrobryggeriet
Nordic Kiwi Brewers. Det som
för några år sedan började som en rolig idé
om öl över en öl, är idag ett etablerat varumärke
med tio olika ölsorter som säljs på
utvalda Systembolag och många av Stockholms
restauranger, pubar och hotell.
– Under några år pratade vi om att det
vore kul att brygga själva. Det var i samband
med bryggeri-boomen. År 2008
började Kerryn brygga hemma. Oh shit,
det här smakar ju gott tänkte han då,
Craig fyller i:
– Det kom till sin spets, ska vi bara
snacka eller göra det på riktigt?
En dröm blev till en skiss som blev en
affärsplan som resulterade i ett ölbryggeri
på Ekerö, närmare bestämt på Bryggavägen
med utsikt mot slalombacken.
– Vi började den första bryggningen 30
december 2014, tyvärr blev den inte klar
lagom till nyårsafton, skratta Kerryn.

Hur kommer det sig att ni
hamnade i Sverige?
– För att vi gillar att betala skatt och de
mörka och kalla årstiderna, säger Craig
skämtsamt. Nej, men ödet sa väl Sverige.
Kerryn spelade tidigare i ett rockband i
London och träffade en svensk tjej. Craig
å sin sida fann blågul kärlek när han åkte
skidor i Alperna. Flyttlasset gick till
Stockholm i början av 2000-talet men det
var först för 8–9 år sedan som de genom
gemensamma bekanta blev vänner. Båda
har idag fru och barn och bor i Västerort.
Men ölbryggeriet finns alltså på Ekerö.

Varför just Ekerö?
– Vi blev kära i Ekerö. Tro det eller ej,
men det påminner om Nya Zeeland, säger
Craig. Det är nära till sport och friluftsliv,
mycket natur och lantbruk. Här kan man
segla, paddla och cykla. Som att vara på
landet fast i stan.
– Sverige är härligt, vi känner oss hemma
här. När man skrapat lite på ytan är
svenskarna snälla och fina. Det gäller
även näringslivet här på Ekerö. Man jobbar
tillsammans och stödjer varandra.
Men det är klart, man saknar ju solen och
stränderna hemifrån, säger Kerryn utan
att låta alltför nedslagen.

Vad är speciellt med er öl?
– Den är unik. Vi använder endast
humlen från Nya Zeeland som ger ölen
en spännande tropisk karaktär.
Idag kan Craig och Kerryn leva på sitt
bryggeri, det är inte lätt, men hårt jobb
ger resultat.
– Vi brinner för vår öl och har mycket
spännande på gång. Vi har även börjat sälja
till Norge och Danmark. Och om allt går
som planerat öppnar vi en bryggeripub nere
vid hamnen och båtlivet i Jungfrusund.
Det blir som alla förstår många sena
kvällar på Bryggerivägen när Stout, Porter,
IPA och Pale Ale ska bryggas. Och fler lär
det bli. Ambitionen är att utöka produktionen,
stärka varumärket och helt enkelt
sälja mer öl. Eller som Craig förklarar situationen:
– Vi har släppt vårt debutalbum. Den
färska feelingen finns kvar. Men nu gäller
det att ladda inför den så viktiga uppföljaren.

Text: Samuel Hultberg
Foto: Rosie Alm